Friday, 23 December 2011

tak perasan!

Salam wbt
Apa khabar iman kita hari ini? Pada tahap yang cemerlang ataupun sebaliknya? Insyaallah cemerlang..aminn.
moga Allah permudahkan urusan kita hari ini.. hari pernuh barakah..JUMAAT.
Seperti biasa sesi klinik kardiologi akan bermula jam 10 pagi..grup B perlu ikut segala urusan prosedur, manakala grup A akan duduk bersama specialist dalam klinik. Hari ini turn grupku ke urusan prosedur..pagi yang penuh barakah adalah rugi di biarkan berlalu tanpa manfaat. Lantas, sms kuhantar pada wahidah mengajaknya ke ward seperti selalunya. Insyaallah!..dan alhamdulillah kami ke hospital selayang tepat jam 7.30 pagi..

Sampai sahaja di wad, kakiku pantas melilau ke kiri dan ke kanan di setiap kubikal pesakit..takot takot ada new admission.dan alhamdulillah, ada jugak rezeki meng examine pesakit dengan jayanya..alhamdulillah..jam 9.30 pagi..kami mula beredar meninggalkan wad untuk ke kampus bagi sesi klinik.

Di sana, bebrapa prosedur seperti dobutamine stress test, ecg and stress test berjaya di observe. Selepas buat sibuk2 bertanya pada kakak kakak yang menegendalikan prosedur itu, aku mmelangkah meninggalkan room itu untuk ke bilik dr. Dan kebetulan prof hamed omar, kardiologist yang amat di hormati berada di satu bilik sedang menganalisis echo patients. Dan aku memilih untuk join dr insyaallah walau sekejap bermakna pasti!!. Dan aku minta dr ajarkan serba sedikit mengenai echo..dan beberapa abnormalities yang ada.alhamdulillah..Allah permudahkan..

Kurang lebih jam 12.30, perut mula berlagu rentak minta di isi..lapar sudah!!..sarapan roti berinti jagung cukup setakat jam11.00 pagi shaja effectnya..hehe..=) aku memutuskan untuk beredar pulang ke kolej. Setelah itu, aku berlalu ke dewan makan .dan kebetulan amy hendak ke arah yang sama..

kami berjalan seiringan..

Aku: amy, awak nak beli makanan tak??
Amy : erm..tak kot.saya nak kuar kejap.
Aku: nak g ane? Nak ikottt...hehe..makan kat lua ke?nak ikot2..hehe..gaya manje2.(selalu menyibuk..=))
Amy: ye? Jomlah..tp bukan nak makanlaa..tapi nak g beli skipping rope syira...
Aku: ohh..ye ke..erm..xnak la..awk xnak beli lauk? Mcm tak ramai je..mesti lauk banyak lagi ni..rugi..
Amy: saya ingat nak beli Mc D je..erm..bolehlah tgk kejap..
Aku: Mc D? Kenyang ke untuk lunch? Jomla tgk lauk dulu..

Kami kembali beriringan ke sana.
Aku tanpa berlengah, terus menyendukkan nasi ke dalam polisterin..erm..best lauk hari ini..yeay!!
Amy pula sedang sibuk menyendukkan nasi versi banyaknya..hehe.dan ketika aku mula menghampiri kerabu mangga kegemaranku..
Amy pun memberhantikan aku..

Amy: boleh tak awk tolong bungkuskan nasi ni sepenyet penyetnya? Bg dia jadi sekecil kecil bungkusan?
Aku: boleh..nah, tolong pegangkan sy nye nasi jap ye..
Amy: ehh takpe2..awk isi yang awknye dulu..
Aku: ohh..ok2..hehe..
Usai, aku pun membungkus nasinya sedaya yang mampu..tiba tiba amy bersuara..
Amy: awak, awk dah berubahla..
Aku: kann?? Saya pun x suka sebenarnya..tgk la makanan sy ni..macm2 ader..sedap kot..saya dah tak ‘pantang ‘lagi macam yang sy selalu buat masa kita kat hospital putrajaya dulu..ish2..dah tak de dah pengiraan kalori..ish2..teruk betul..(berjela jela jawab kann)..hehe
Amy: ish..bukanlah..
Aku: aik??? Berubah macam mane maksud awak?sy xpaham lee..=)
Amy: yelaa..awk dah berubahlaa..mcam..err..awak dah macam banyak bersabar..dah tak cepat marah...(hehe)
Aku: ohh..ekk? xtaw..yela..mungkin jugak..erm, mungkin jugak awak bru kenal sy kot..hahaha..erm..kalo macam tu yeayyy!!!!! Sy dah berjaya la kan?..huhu..thanx amy!
Amy: senyum memanjang..

Perbualan kami terhenti di situ kerana terujaku menggunung tinggi saat ternampak ikan keli berlada..haha feveret kott!
Sedar sedar kelibatnya sudah tida di cafe..tapi fikiranku masih lagi menganalisis kata katanya tadi..

Ya Allah..kadang kadang kata kataku, perbuatanku, sikapku melebihi batasnya..sampaikan individu sekelilingku terasa dan takut untuk menghampiriku..tanpa aku sendiri menyedarinya..
Ampunkan aku ya Allah..silaturrahim yang perlu aku jaga kadang kadang tercemar kerana kurang cakna pada perasaan mereka..ampunkan aku ya Allah..

Sahabat sahabatku.. yang pernah mengenaliku, maafkan diri ini yang tak pernah lekang membuat silap..andai aku dah terlanjur dalam tutur kata dan bicara, mohon kalian maafkan aku..
Aminn..

Tuesday, 20 December 2011

Sikap wanita yang di senangi lelaki..=)

Isteri, suri hati dan penyeri hidup suami. Tapi sayang, kilauan seri itu dibiarkan kelam apabila usia perkahwinan melanjut dalam. Mari kita selusuri sikap wanita yang disenangi suami agar ikatan yang terjalin mekar mewangi.

Sabda Nabi SAW, "Tiga daripada kebahagiaan: "Wanita yang apabila engkau melihatnya, ia mengkagumkan engkau, apabila engkau tiada bersamanya dia menjaga dirinya dan harta engkau."

(Riwayat al-Hakim dalam al-Mustadrak, dinilai hasan oleh al-Albani)

01.Keibuan
Lelaki terpikat pada wanita yang bersikap keibuan, lemah-lembut, mengambil berat dan penyayang. Wajah keibuan mampu membuat lelaki berasa tenteram ketika sedang stress, cemas lagi gelisah dan berasa senang hati ketika mahu bermanja. Setiap wanita ada potensi keibuan dalam diri masing-masing dan jangan ditunggu sehingga beranak baru mahu menyerlahkan sikap keibuan itu.

02.Keanak-anakkan
Dalam batas yang wajar, sifat keanak-anakan seorang wanita menjadi daya tarikan di mata lelaki. Mereka berasa terhibur dengan keletah anda. Awas, sifat keanak-anakkan yang melampau mampu menjelakkan hati.

03.Penuh pengertian
Sikap pengertian wanita membuat lelaki berasa dihargai dan diterima seadanya. Sikap ini tercermin daripada perasaan mudah memaafkan, memilih waktu yang tepat untuk berbincang masalah dan sebagainya. Contohnya, ketika lelaki melakukan kesilapan, wanita yang berpengertian tidak terus mengeluarkan kata-kata yang kasar atau menuduh melulu sebaliknya cuba mengerti duduk persoalannya.

04.Menghargai
Wanita yang menghargai lelaki adalah wanita yang disenangi lelaki. Berbeza dengan wanita yang suka diperlakukan dengan lembut; lelaki pula suka dihargai, dipuji dengan tulus ikhlas dan diberi kepercayaan. Penghargaan daripada wanita membuat lelaki berasa bangga.

05.Menjaga penampilan
Wanita yang pandai menjaga penampilannya agar sentiasa kelihatan cantik, bersih, kemas dan menarik rata-rata merupakan idaman si suami. Penampilan yang baik menunjukkan wanita tersebut menghargai dirinya. Dia akan mudah senyuman, pandai merawat tubuhnya, meningkatkan kualiti hidupnya dan memberi yang terbaik kepada dirinya. Dia suka dan bersyukur dengan dirinya dan secara tidak langsung memancarkan pesona yang menyebabkan lelaki juga menyukainya. Apabila sudah berumahtangga, wanita tersebut terus menjaga penampilan dirinya dan kesihatan tubuh badan walau sudah beranak-pinak. Siapa yang tidak suka isteri yang masih kelihatan cantik dan ramping walau sudah beranak tiga?

06.Pandai berbicara
Lelaki tertarik dengan wanita yang pandai berkomunikasi dan boleh diajak berbual. Walau topik perbualan yang disukai lelaki berbeza dengan topik kegemaran wanita, wanita tersebut dapat mengimbanginya. Dia bukan sekadar teman berbual yang pasif, tetapi dapat memberi respon dan pendapat yang baik. Dia juga tahu menjadi pendengar yang baik, serta mengalihkan topik yang agak serius kepada perbualan yang lebih menarik. Lelaki juga suka dengan wanita yang suka bergurau dan pandai berjenaka serta boleh menerima jenaka lelaki dengan baik dan berfikiran terbuka.

07.Pandai bergaul dan menyesuaikan diri
Wanita yang pandai bergaul dan menyesuaikan diri mempunyai nilai lebih di mata lelaki. Wanita tersebut tahu menghadapi orang yang lebih tua dan cara berhadapan dengan orang yang lebih muda. Apabila berhadapan dengan suasana yang baru ,wanita tersebut tidak gentar malah cepat menyesuaikan diri. Dia mudah diajak ke mana saja dan tidak kekok sama ada di bandar atau di kampung.

08.Menghormati diri sendiri
Lelaki suka dengan wanita yang menghormati dirinya sendiri sebagai seorang wanita, bersikap sopan dan mempunyai etika. Wanita yang menghormati dirinya sendiri mempunyai keyakinan dan tahu apa yang baik dan buruk diperlakukan oleh seorang lelaki terhadap dirinya. Jadi dia tahu apa yang dia inginkan dan mahu elakkan serta menjaga maruah dirinya. Dia tidak akan merendah-rendahkan dirinya dan tidak akan membiarkan lelaki memperlakukan dirinya sesuka hati.
09.Simpati dan prihatin
Lelaki suka wanita yang murah hati, mengambil berat, simpati pada nasib yang susah dan tidak memilih bulu. Kebaikan yg wajar dan spontan mencerminkan hati yang mulia. Ada kecantikan dalaman pada dirinya yang memancar keluar dengan indah dan memikat.

http://saifulanuarmusleem.blogspot.com/search/label/Ruangan%20Hawa

Monday, 19 December 2011

hari ini dalah kenangan

Salam wbt..

kisah yang berlaku pada hari adalah kenangan..

insyaallah kenangan yang terindah dalam hidup ini..

kerana Allah hadiahkan kenangan ini agar diriku menjadi insan yang lebih baik pada setiap berlalunya hari hari...


Me: hi.gud morning uncle.how are you today?..(smile)

Patient : hii..gud morning..(smiling)..ermm..im ok..fine..

Me: Good!! Very good..and you look well too..ermm..uncle, i am 4th year medical student of Uitm, if you don’t mind, i would like to ask about the problems you have for this admission..

Patient: oo..yess2..sure2..can! Have a sit pliss.. =)

Me: so you are mr. NKP rite? From where?
patient: yes! From rawang.

Me: so have you been married? And if so, how many children you have?

Patient: yes, married already with 2 children

Me: then you have been admitted yesterday? Is it? For what reason?

Patient : ermm..i have chest pain yesterday. Actually i am having this chest pain for about 3 months. But yesterday was my the worst chest pain i have. At that time, i just sit, relax..yea because its still morning.then, suddenly i have that pain. It was centrally located and heavy in nature. I was sent to the hospital around 11 am.then, they gave me a medication that was put under tongue..and then pain slowly resolved.

Me: oh i c..er..so that pain is just centrally located?is it? So it is not spread anywhere??what worsen the pain ?and what relieves it?

Patient: yes..the pain is no where else.erm..i dont know what aggravates it..i just rest to make it less and then i went to the hospital.

Me: do you have any sweating? Feels like vomiting?is the pain spread to your arms and jaw?

Patient : erm..no,nothing happened to my hand and jaw. Why? What does it mean if i have those?

Me: ermm..from what i have learnt, if patient has chest pain, needs to know either the pain is spread to some where else.if you feel something wrong to your arm or jaw even back. This presentation is typical to those who have heart attack. The other reason i ask do you have sweating or feel like vomiting and shortness of breath is just same. The presentation can be accompanied by these problem too.

Patient: ohh..i see..i see..then, what medication they give me that they put under the tongue?

Me: ohh..that one is what we call.GTN.

Patient: what is it?
me: GTN is just the short form of it..unfortunately i forget the long name.hehehe..it is a vasodilator that can increase the blood flow the the ischemic area.
patient: haa?? You don’t know what it is?? I wanna buy it.
me: no lahh uncle..i know that medication, but i forget the long name..hehe
patient: you cannot forget it..ok?? you have to remember..=)
me: =) then, ask la the doctors that will come to you after this. Just for confirmation. Never mind uncle, i will go home and find out the name.heh3...=)

~The end~

Ini adalah sebahagian dari kisah yang berlaku pada hari ini. Alhamdulillah, dipertemukan dengan pesakit yang mengingatkan aku.go back to the basic. How can a doctor forget a simple thing? Tak bolehla macam tu..=)my mistake!

But 1 thing yang aku belajar dengannya hari ini ialah be nice to everyone...the way i approach him..and the way he accept my me..that one, should follow lahhh..

Apa apapun ..credit to uncle itu sebab sangat peramah. Sangat baik melayan karenah anak muda insyaalah doktor in future..aminn!!

Dan kemudiannya.. a house officer approaches me to help her takes a fewpatients’ blood. Since she was very buzy at that time.

Dan seorang daripadanya adalah pakcik berkenaan..

Me: uncle, sorry for disturbing you..i just want to take your blood for a while.may i?

Uncle: yes2..fo sure!!

Blood taking process done..but? berkerut kerut uncle tahan sakit..huhu.

To uncle:

Maafkan sy ye!! Tak sengaja buat uncle sakit.mungkin sekejap saje sakit itu..esok sy datang lagi jenguk uncle ..nak tengok lebam atau tidak..!!
dan nak cek jantung dan paru paru uncle jugak esok..

Insyaallah!!~

Sunday, 18 December 2011

Untukmu yang bernama LELAKI~

Wahai lelaki,

Wanita punya hati bukan untuk kau lukai
Mereka menagih cinta suci minta dikasihi

Wahai lelaki,

Wanita punya keindahan bukan sekadar perhiasan
Mereka amaran dalam tingkahmu membelai iman

Wahai lelaki,

Wanita punya emosi bukan untuk dimanjakan
Mereka membawa maruah untuk kau pertahankan

Wahai lelaki,

Wanita punya jasad bukan pelempias nafsumu
Mereka aset mulia demi menjaga nasabmu

Wahai lelaki,

Wanita punya tingkah bukan untuk kau takuti
Mereka dilengkapi jiwa selayaknya kau hormati

Wahai lelaki,

Wanita punya hidup bukan untuk disia-sia Mereka itu lapangan permai bagimu menabur jasa Wahai lelaki, Jika engkau penyambung warisan junjungan Baginda, pimpinlah wanitamu dijalan hasanah mengharap redhaNya.


http://pakarcinta.com/blog/ingatlah-wahai-lelaki/

Thursday, 15 December 2011

We are nobody

salam wbt dan selamat hari jumaat buat semua..semoga hari ini kita semua berada dalam kerahmatan Illahi..sentiasa dalam barakah cintaNya..Cinta Yang Maha Agung..Allah swt.

Hari ini adalah hari baru...walaupun saat ini hari baru sudah di pertengahannya, Insyaallah hari ini penuh dengan sinar hidayah dan iltilzam. Alhamdulillah..panjatkan sepenuh kesyukuran pada pencipta kita..Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang..Allah SWT.
Suka untuk menyatakan jalan hidayah, jalan taubat masih terbuka luas buat kita semua..rebutlah ia.

Diberikan kita bersama hari ini adalah tanda Allah masih memberikan peluang untuk yang ingin bertaubat, bertaubat. Yang ingin menambah amal, menambah amal. Yang ingin berjuang, berjuang. Yang ingin berubah, berubah...Insyaallah demi satu matlamat..KeranaMu Ya Allah.

Dukacitanya hari ini ramai yang tidak menghargai kewujudannya.
Jadinya..hari baru dilalui sama seperti hari sebelumnya. Jika sebelumnya adalah sia-sia, maka hari ini sia-sia jugalah ia.


hari ini aku bangkit dari tido seperti hari hari sebelumnya.Insyaallah niat untuk berlegar dengan penuh manfaat di wad
Cardiology juga seperti hari hari sebelum ini.. tepat jam 8.00 pagi, aku tiba di wad dengan diri yang siap bersarapan dan kemas (bolehla). aku meneruskan langkah ke kaunter tengah untuk mengisi kedatangan buku log separuh tebal aku kira.mungkin juga tidak. Usai.. terus panahan mataku tertumpu pada board senarai nama patients yang menghuni wad berkenaan.
semua house officer dengan raut wajah sebayaku kurang lebih 2-3 tahun dariku sedang sibuk ke hulu hilir dengan tube dan picagarinya
for blood taking. aku hanya memandang dengan pandangan yang kosong.situasi begitu tidak asing bagiku.." ramai juga patient yang baru admit"..bisik hati. Ini adalah peluang..ayuh!! mulakan langkah.
bermula bed paling belakang. aku menghampiri patient satu persatu.harapnya dapatlah ku temui seseorang yang ada signs. sekali pun hanya pansystolic murmur!!
(bukanlah hanya..sekurang kurangnya).
Sampai di cube tengah( acute cube), dengan patient yang mostly dependent on mask, ventilator dan macam2 lagi. barulah aku perasan di satu sudut ada beberapa rakan sedang menyoal siasat pesakit infective endocarditis. keadaannya lebih baik dari semalam, pandangku dari jauh..dan aku menghampiri seorang patient di sebelah patient infective endocarditis. "ini patient baru"getus hati. case baru sebab accident..blablablaaa...then, contusion to the heart..erm, keadaannya juga begitu tidak mengizinkan..aku berlalu sehinggalah aku melintasi satu bed yang bertutup dengan tirai langsir..tekaku mungkin prosedur sedang di jalankan..manalah tahu sebab pak cik bed itu bedridden and on mask semalam dengan anak muda di sisinya.. tapi..kenapa tanpa bunyi?tapi kenapa suara nurse2 pregnant tidak kedengaran?..fikiranku penuh dengan kemusykilan..
tiba-tiba angin pusingan kipas di ward menolak birai langsir itu,maka ternampaklah sekujur tubuh siap berselimut putih..menutupi sepenuh tubuhnya..statik tanpa pergerakan sekalipun pergerakan dada hembus dan tarik nafas. Innalillah..bisik ku..Moga perjalananmu nanti di permudahkan..dan aku di singgahi perasaan takut,gementar,seram dan macam2 lagi..lalu cepat cepat aku beredar..Allah..hakikat kematian itu pasti..cuma masanya entah kan bila..bila di ingat kembali macam tu lah kita nanti..saat kita meninggalkan dunia ini..sekujur tubuh berselimut putih! menunggu masa di angkat pergi..

seketikanya, aku ke cube sebelah dan kebetulan, house officer sedang round dengan medical officer..aku memilih untuk join round setelah tidak nampak hasil dalam pencarian!! huhu.. sehinggalah patient yang ke 3, 2 lelaki berbaju asing(xtaw siapakah mereka) dengan katil troli menghampiri si mati..perlahan lahan tirai langsir di buka.barulah sekujur tubuh berselimut sepenuhnya jelas terlihat. juga perlahan lahan tubuh longlai itu di angkat dan di letak kan di atas troli itu dan kemudiannya ditutup. mengurangkan takut pada mata mata yang memandang. aku saat itu jauh sudah terpesong tidak lagi bersama sekumpulan doktor doktor yang sibuk membicarakan management patient patient di situ. mataku tertumpu pada seorang lelaki yang masih berada di katil patient yang sudahpun di bawa pergi. satu persatu barang milik pesakit di bawa di letakkan di atas katil..dari sekecil kecil barang sehingga ke sebesar besar barang. semuanya tersusun cantik di atas katil itu. Mataku terus tertumpu..sedikitpun tidak tertoleh ke sudut sudut yang lain. dan di antara barang barang itu, yang paling menyentuh hati ialah tongkat..setitis air mataku menitis, belumpun sempat titisan itu jatuh menuruni pipi, titisan kedua terus menyambungnya..Ya Allah, aku menangis. emosi sebak tak dapat di kawal lagi..aku berlalu sebelum sempat di hidu sahabat sahabat yang semakin bertambah memenuhi ruang ward.
Ya..tongkat.tapi kenapa tongkat yang membuatku menangis?
hakikat dunia tidak kekal,yang kekal hanyalah kenangan yang pernah terlakar dari waktu waktu yang telahpun berlalu.

tongkat itu adalah kenangan dari pakcik berkenaan..macam mane dari langkahan yang perlahan dari hari pertama melangkah masuk ke ward hingga hari terakhir di bawa pergi berselimut meninggalkan ward malah meninggalkan dunia dan keluarga selama lamanya..

siapakah kita? kita bukan sesiapa pun..kita adalah seseorang jika nilaiannya iman..iman yang begitu utuh, begitu kukuh..
mencantas noda hitam yang meresap ke dalam diri kita..

Innalillah hi wa inna ilaihirajiun..
Al-fatihah

Sunday, 11 December 2011

Aku rindu kapadaMu

Tidak ada yang dapat mencintaiku semulia Engkau mengampuniku. Sesungguhnya tidak ada! Hidupku ini penuh dengan dosa, aku juga tidak luput dari kesalahan dan aku suka tidak mengindahkan pembelaan-Mu. Ampunilah aku, ya Tuhanku, pencipta langit dan bumi yang Maha Berkuasa.

Kau Tuhan yang maha memahami, yang lebih mengerti aku daripada aku mengenal diri ini sendiri. Ajarkanlah aku mendekatkan telinga hatiku ke mulut-Mu yang penuh kuasa, sebab Engkaulah ya tuhanku yang menulis hidupku, aku percaya dengan imanku. Berikan aku hikmat ya Tuhanku, yang menyayangiku dengan tidak hanya memberi tetapi juga melarang, berikanlah aku hikmat yang baik dalam berpikir juga melangkah, maupun berperasaan dan berkata-kata. Aku bukan apa-apa tanpa Engkau, aku berharga di mata-Mu hanyalah karena-Mu.

Tuhan, tidak seujung kukupun aku berpikir untuk meninggalkan-Mu demi manusia, baik kerana perasaanku maupun ancamannya. Kepada-Mu aku berdoa supaya aku tidak menjadi lengah dalam melihat segala macam keindahan dan ketakutan, kemegahan dan keletihan, sebab Kaulah andalanku di dalam hidup, dan kerana Kau Tuhan yang maha hebat, aku tidak mengandalkan diri sendiri.

Terima kasih, Tuhan. Aku bangga memiliki Tuhan yang maha mendengar dan maha mengetahui, aku bangga aku dapat menceritakan apa yang aku rasakan. Demikian aku telah bercerita dan mengucap syukur, sebagaimana aku ingin selalu dekat dengan Tuhanku, supaya tidak hilang arah hidupku. Tuhan, aku rindu kepada-Mu. Amin.

....

Salam WBT

ku memohon dalam sujudku pada mu
Ampunkanlah segala dosa dalam diri..
ku percaya engkau bisa meneguhkan pendirianku..keimanan ku
Engkau satu cinta yang selamanya aku cari
tiada waktu ku tinggalkan
walau seribu rintangan yang ku hadapi
ku teguhkkan hati ini hanya padamu


oh tuhan.. selamatkan hambamu ini
dari fatamorgana ini
oh tuhan.. jauhkanlah diri ini dari hidup sia-sia.


belum pun sempat sebulan muharam berlalu
aku kembali tersungkur dalam hina dosa
walhal dalam rintihan doa akhir tahunku..
linangan air mata itu menjadi saksi.
ku mohon di ampunkan segala dosa dosa lalu
dan baru sahaja lafaz janji itu ku mungkiri..
aku tewas lagi!
Walau sentiasa cuba menolak
namun raja hati setiap makhluk bernama manusia pasti menang
Allah..
berilah aku kekuatan untuk memelihara diri ini dari dunia dan cinta
hingga aku lupa kan Mu
Ampunkanlah aku Ya Allah..

Dengan keberkatan waktu Dhuha ini, lindungi diriku dari kehinaan yang mencalar nama maruah.
Tolong aku mempertahankan indahnya manis iman yang pernah menerjah diri saat lalu..aku rindu rasa itu!

Friday, 2 December 2011

Saat Indah malam pertama bersama isteri..=)


Dari satu sumber:bekalan tarbiyah!

Di malam yang hening , merupakan malam pertama bagi sepasang suami isteri ini, malam penentuan pertarungan hak dan batil...malam yang dinanti2kan oleh sepasang mempelai yang baru hangat diraikan dalam majlis kenduri tengahari tadi.

Alam bagaikan mengerti , hujan rintik-rintik dan sejuk yang nyaman di perkampungan seperti ingin membasahkan kehangatan suami isteri malam ini.

Satu yang mengesankan ialah inilah kali pertama mereka bersua muka , menatap wajah pasangan dengan lebih dekat, menyentuh kulit mulus isteri yang dicintai dan inilah debaran malam pertama bagi mereka.

Sebelum ini , mereka tidak pernah sedekat ini , jika adapun bertemu di hadapan keluarga masing-masing , jika ada pun bertemu bersama kawan-kawan...tidak pernah mereka berjalan beriringan...tidak pernah mereka menjangka bahawa satu perkenalan , satu masa yang singkat terus membawa kepada jinjang pelamin...Alam pernikahan yang begitu asing bagi mereka.

Malam semakin larut....Si suami membasahkan tubuhnya...menyucikan diri , aneh?..bisik isterinya..di malam2 begini yang dingin mengapa perlu membasahkan tubuh?..lebih aneh selepas itu suaminya masuk ke bilik belakang yang kosong...agak lama...sehingga memaksa isterinya mengintip di celahan pintu bilik itu...Alangkah terkejutnya , suaminya seakin mati..kaku dengan gerakan sujud..dan terdengar esakan kecil...umpama merintih.

Dia tahu!, apa yang dilakukan oleh suaminya..dan dia akur...itulah Cinta suaminya yang sejati...dia tidak perlu cemburu dengan cinta itu...ataupun dia pernah berfikir walaupun segunung cintanya pada suaminya...tidak akan sama dengan cinta suaminya di bilik kosong itu..

Dia menunggu....berteleku di atas taburan bunga mawar diatas katil empuk itu.
Si suami keluar dan memandang tepat ke arah isterinya...isterinya menunduk malu..

Isteri : Mengapa awak pilih saya?

Suami : Kerana awak berniqab (memakai purdah)

Isteri : Ramai kan yang berniqab


Suami : Kerana Awak ada Agama


Isteri : Ramai kan yang ada Agama


Suami : Kerana Awak adalah Jodoh ketentuan dari Allah S.W.T

isteri kehabisan soalan...dia tahu jawapan itu tidak ada persoalan lagi.

Suami : Saya jumpa awak yang saya nampak hanya 2 biji mata, saya tak tahu wajah awak dan selepas itu saya terus tidak melihat wajah awak...tetapi saya melihat di rumah awak ..dihadapan ibu bapa awak ..ketika mereka menyaksikan hasrat saya untuk memiliki awak...dan ketika awak membuka niqab...saya tidak perlu tahu selanjutnya wajah awak kerana itu bukan tujuan utama saya memiliki awak.


Isteri : Saya tidak Cantik....

Suami : Baiklah beristerikan perempuan yang berkulit hitam , berbibir tebal...tetapi mempunyai Agama dalam dirinya adalah nikmat yang paling cantik , daripada memiliki isteri yang berkulit mulus , tetapi tiada agama dalam dirinya..tetapi jika cantik dan ada agama itu adalah anugerah Allah kepada saya.Tetapi adakah perempuan sedar ..mereka yang menampakkan kecantikan yang haram mereka dedahkan tetapi akhirnya mereka adalah bahan bakar di neraka kelak...Wana'uzubillah..

Isteri : Saya juga ingin cantik...

Suami : Sayang..kecantikan awak takkan kekal...awak akan dimakan usia..tetapi mahukah awak kekal cantik selamanya?

Isteri: Itu yang saya mahukan...

Suami : Mahukah awak menjadi secantik bidadari...malah lebih dari itu?

Isteri: Perempuan di dunia ini sehabisnya menyolek diri mereka umpama bidadari tetapi adakah mereka berjaya?

Suami : Ada Caranya...malah tidak perlu berhabis ribuan ringgit!

Isteri: Yakah..?, tunjukkan caranya!


Suami : Rasulullah pernah berkata “Wanita di dunia lebih baik daripada bidadari sebagaimana yang zahir lebih baik daripada yang batin.”

Isteri : Saya Kurang faham... dimana alat-alat mekapnya?

Suami : Rasulullah pernah berkata " Dari Anas bin Malik ra bahwa Rasulullah bersabda :
“Jika perempuan solat lima waktu, berpuasa pada bulan Ramadhan, menjaga kemaluannya dan taat kepada suaminya, nescaya ia akan masuk syurga.” (HR. Al-Bazaar).

Isteri : Bagaimana cantiknya saya di dalam syurga nanti?

Suami : Tolong ambilkan Al-Quran atas meja tu dan Tafsir Ibnu Kathir yang kawan awak hadiahkan tu ...Awak ada wudukkah?

Isteri : Ada...nanti sekejap..

Suami : Lihat Surah Al-Waqiah , "Sesungguhnya kami akan ciptakan mereka secara langsung ". (ayat 35 ) , Ibn Kathir dalam menafsirkan ayat ini menyatakan bahawa wanita baik mereka itu tua atau tidak mereka akan dibangkitkan dengan ciptaan yang baru . Dalam keadan mereka itu muda dan perawan . Ini dikuatkan lagi dengan ayat yang berikutnya " dan kami jadikan mereka itu gadis perawan " (ayat 36)

Isteri : Saya belum dapat bayangkan macam mana cantiknya saya nanti...

Suami : Dalam ayat yang seterusnya Allah berfirman lagi " (–tentang wanita-) penuh cinta (–kepada suami mereka- ) lagi sebaya umur " (ayat 37) . Dalam Ayat ini , Allah menerangkan mereka ini-wanita- terlalu asyik mereka hanya kepada suami mereka sahaja manakala suami mereka juga asyik kepada mereka . Cinta mereka hanya kepada suami mereka sahaja. ( Tafsiran Ibn Abbas)

Isteri : Sohih tu bang...tapi saya nak bayangkan macamana cantiknya saya dalam syurga nanti..

Suami: Baiklah...tunggu sekejap saya ambil kitab hadis , lihat , ini ada Riwayat dari Hadis Tabrani , sambungan dari yang zahir lebih baik dari yang batin...yang saya ceritakan tadi...ingatkah?


Isteri : Oh..ada2 ingat....

Suami : maka bertanya lagi Ummu Salamah : Dengan apa ?–yang menyebabkan mereka lebih baik – Baginda pun bersabda : dengan solat mereka,puasa mereka dan ibadat mereka kerana Allah . Malah Allah memakaikan pada muka mereka cahaya, pada badan mereka sutera, kulit mereka berwarna putih, pakaian mereka berwarna hijau, malah mereka dipakaikan dengan perhiasan berwarna kuning –yakni emas- rantai mereka daripada permata ,sikat mereka daripada emas . Lalu mereka berkata : kami kekal –didalam syurga- dan kami tidak akan mati lagi , kami memperolehi nikmat dan kami tak akan bersedih lagi, kami akan kekal –didalam syurga dan kami tidak akan berpindah , kami adalah orang yang redha dan kami tidak akan marah , beruntunglah sesiapa yang kami (dijadikan )untuknya dan (dijadikan) dia untuk kami . Lalu Ummu Salamah bertanya lagi : Wahai Rasullallah , ada dikalangan kami yang berkahwin dengan dua orang lelaki , atau tiga orang lelaki atau empat orang lelaki (bukan dikumpulkan sekali tetapi merupakan perkahwinan yang kedua selepas kematian , cerai atau lainnya) , kemudian perempuan itu mati dan dapat masuk ke dalam syurga begitu juga bekas-bekas suaminya juga masuk syurga , maka siapa yang akan menjadi suaminya (didalam Syurga) , Baginda menjawab : dia akan memilih yang terbaik dikalangan mereka dari segi akhlak . Nah ! Hadis ini dengan jelas menampakkan kelebihan orang wanita daripada bidadari .


Isteri : Alhamdulillah ..baru saya faham...maksudnya jika saya berjaya menjadi wanita solehah dengan ciri2 dari firman Allah dan Hadis ..maka saya akan masuk syurga dan menjadi lebih cantik dari bidadari!

Suami : Wanita yang merupakan ahli syuga juga mendapat nikmat yang tak ternilai banyaknya . Dan nikmat yang diperolehi oleh wanita atau lelaki didalam syurga adalah sesuai dengan fitrah kejadian kejadian mereka. Cubalah kita renungi baik awak atau pun saya , apakah yang amat dihajati oleh kita dan sekiranya kita diberi peluang nescaya kita akan mendapatkannya ? Pada pandangan saya , orang lelaki lebih berhajat kepada wanita manakala wanita pula disamping berhajat kepada suami -akan tetapi kecantikan dan kejelitaan lebih menjadi tumpuan pada mereka . Bukankah semua ini terdapat di dalam syurga ?


Isteri : Saya tahu sedikit dari ilmu yang saya kutip..tetapi ada yang saya lupa, eloklah saya mendengar sendiri dari suami saya!

Suami : Ya ..saya juga muzakarah dengan Awak , lagi satu...bidadari Syurga yang bukan dari kalangan isteri saya akan memarahi awak juga!

Isteri : hah!..bidadari marah saya?..kenapa..macamana awak tahu?

Suami : buka kitab hadis tadi..baca “Janganlah seorang perempuan menyakiti suaminya di dunia, jika tidak, maka bidadari-bidadari isterinya di syurga akan berkata kepadanya : Janganlah kamu menyakitinya, sesungguhnya ia adalah tamu bagimu yang sebentar lagi akan meninggalkanmu untuk berkumpul bersama kami.” (HR. Ahmad dan Tirmidzi dari Mu’adz bin Jabal ra).


Isteri : Wah....saya amat takut jika awak meninggalkan saya di dunia lebih menyedihkan jika saya tidak dapat berjumpa awak di syurga!

Suami : “Harta yang utama adalah lisan yang senantiasa berzikir, hati yang senantiasa bersyukur dan isteri beriman yang membantu suami dalam menegakkan bangunan imannya.” (HR. Ibnu Majah dan Tirmidzi).

Isteri : Alhamdulillah...baru saya faham sejelasnya...terima kasih abang...tetapi itukan banyak persoalan tentang saya...bagaimana saya dalam keluarga yang taat kepada perintah Allah...yang menghidupkan sunnah Rasululullah dan akan mendapat nikmat Syurga..

Subhanallah..besarnya nikmat jadi seorg isteri..dan besr juga tanggungjawab seorg isteri..mudah2an kita semua di golongkan dalam golongan orang2 yang beriman dan taat pada perintah Allah s.w.t dan suami..

For you Nadiah..Wife in future.InsyaAllah..=)

Sumber: Dr Harlina Halizah Siraj

TALIAN HAYAT BUAT ISTERI : Nota 1 - Ikhlaskan niatmu menjadi teman hidup pasanganmu. Ketetapan Allah memilih yang seorang ini buatmu, dari berjuta lelaki di dunia. Pasti ada hikmah yg tersirat dan tersurat. Ayuh, kita selongkar rahsia Allah itu dalam hidup seharian bersama, pasti di situ kau kan temui bahagia....

TALIAN HAYAT BUAT ISTERI : Nota 2 - Pertahankan ikatan pernikahan yang dibuat atas nama Allah yg Maha Agung. Hanya dgn nama-Nyalah, apa yang asalnya haram antara engkau & sidia, menjadi halal dan dibolehkan. Genggam erat ukhuwwah yg terjalin - penuh pasrah dan tawakkal.

TALIAN HAYAT UNTUK PARA ISTERI : Nota 3 - Pandu arah kehidupan bersama ini semata2 utk mencari redha Allah. Saling bantu membantu dalam usaha kebaikan dan takwa. Kumpulkan sebyk mungkin bekalan. Moga tika kita terpaksa berlutut di depan Allah sendiri-sendiri, amal bakti yg kita kutip bersama mampu meraih belas ihsan Allah buat kita sekeluarga.

TALIAN HAYAT BUAT ISTERI : Nota 4 - Fahamilah erti sebenar taat kepada suami yang disarankan agama. Ketaatan itu bukannya menurut semua perintah suami tanpa usul periksa. Demi hubungan yg harmoni & sejahtera, elok benar kalau siisteri yang mengalah / `surrendered',di saat kita mampu menunjuk lagak menyombongkan diri terhadap suami. Merendah diri bukan minta dipijak-pijak! Sekadar menunjuk akhlaq terpuji, agar tenang hati suami. Rugikah kita para isteri kalau kita taat secara rela diri?

TALIAN HAYAT BUAT ISTERI : Nota 5 - Selitkan doa setiap masa, moga Allah SWT mencampakkan hidayah-Nya ke dalam hati suami kita. Moga lebih cinta dia kepada iman, takwa dan ihsan. Moga dia terus gigih mencontohi suami teragung, Muhammad SAW. Mudah-mudahan jua, bersama kita meniti kehidupan dalam redha dan kasih sayang Allah setiap masa dan ketika!

TALIAN HAYAT BUAT ISTERI : Nota 6 - Hargailah setiap usaha, kasih sayang, saraan hidup dan pemberian suamimu, insan kerdil yg begitu gigih cuba melaksanakan amanah berat di bahunya. Hentikan cemuhan, kritikan, sindiran dan perli dlm setiap patah ayat yg ditujukan utknya. Gantikan dgn kata semangat dan keyakinan yg mampu mendorongnya menjadi suami yg lebih menyerlah, InsyaAllah.

TALIAN HAYAT BUAT ISTERI : Nota 7 - Didiklah hati agar menyayangi wanita yang melahirkan suamimu, kenanglah jasanya mendidik anak lelakinya menjadi pasangan yang mengasihimu kini. Jangan sekali jadi musuh @ saingannya, sekalipun itu mungkin tanggapan ibu mertua terhadapmu. Yakinkan hatinya, bahawa engkau bukanlah perampas kasih anaknya. Engkau sebenarnya permata yang menyinari hidup suami dan juga penyeri hidupnya, jika dia sudi memberi peluang tersebut kepadamu!

TALIAN HAYAT BUAT ISTERI : Nota 8 - Belajarlah untuk ikhlas dalam memberikan kasih sayang dan cinta utk suamimu. Seringkali ada sahaja niat dan sebab musabab lain semasa kita melafazkan ikrar kasih. Jika benar ikhlas, engkau takkan mudah kecewa jika sesekali seperti cintamu tidak berbalas, penat lelahmu tidak dihargai. Keikhlasanmu kan menjadi daya penarik yg kuat mengikat hati suamimu kepadamu!

TALIAN HAYAT BUAT ISTERI : Nota 9 - Serlahkan bakat dan potensimu, gunakan kecerdasan dan keupayaanmu untuk memberi manfaat kepada orang lain. Prihatinlah kepada keperitan hidup masyarakat di luar sana, bantulah semampu boleh. Jadilah manusia yang banyak jasanya - pasti suami dan anak-anakmu bangga beristeri dan beribukan seorang yang istimewa seperti kamu!

TALIAN HAYAT BUAT ISTERI : Nota 10 - Bijaklah mengurus masa, modal anugerah Allah kepada kita semua. Senaraikan keutamaanmu dan tumpukan usaha mendahulukan mana yang sepatutnya dibereskan dahulu. Dapatkan bantuan suami dan anak2 untuk menyelesaikan tugasan. Jangan bebankan dirimu cuba menjadi `wanita luarbiasa' - suamimu cuma inginkan seorang isteri solehah yg bijaksana!

TALIAN HAYAT BUAT ISTERI : Nota 11 - Beranikan dirimu untuk mempercayai kejujuran suamimu dalam melayari bahtera ini bersama. Sesungguhnya, kepercayaanmu ibarat titisan air yg diperlukan oleh rimbun untuk kekal menghijau. Tanpanya, ia akan layu kekuningan. Namun, suamimu perlu jua diperingatkan - agar cermat menjaga kepercayaan itu ibarat kaca yg mudah retak & calar. Sekali tercalar, mungkin selamanya terluka...

TALIAN HAYAT BUAT ISTERI : Nota 12 - Imbangilah antara kebergantunganmu kepada suami dgn keupayaanmu untuk berdiri di atas kaki sendiri. Pasrahmu yang total hanyalah kepada yg Maha Agung. Saling bergantung, perlu memerlukan adalah perencah kenikmatan hidup bersama. Jikalau masih sendiri-sendiri, apalah erti hidup sebumbung. Sementara dia masih ada di sisi, kita serahkan kemudi bahtera di tangan suami. Namun jika dia harus pergi, kita akan mampu memikul amanah yg ada, InsyaAllah!

TALIAN HAYAT BUAT ISTERI : Nota 13 - Dapatkan maklumbalas sejujurnya dari suamimu mengenai akhlak dan tingkahlakumu. Biarkan dia berkata-kata tanpa sebarang gangguan, sekalipun hatimu melonjak-lonjak mahu bersuara membela diri. Mohonlah giliranmu pula memberikannya maklumbalasmu. Pilihlah perkataan terbaik dalam menyusun buah tuturmu. Istiqamah dalam muhasabah, kunci tautan dua hati yg ikhlas mencintai kerana Allah SWT.

TALIAN HAYAT BUAT ISTERI : Nota 14 - Ubati segera hatimu yang terluka mendengar pengakuan suamimu : cintanya sudah beralih kepada wanita lain. Jgn pantas menyalahkan dirimu, apatah lagi mengalah dan berundur. Jgn pula biarkan cemburu merasuk diri, mengocak ketenangan & membakar amarahmu. Tenanglah dahulu, santuni emosimu yg terhiris pilu. Biarkan airmatamu mengalir buat seketika. Namun yakinlah, sesungguhnya engkau masih belum kehilangan segala-galanya.

TALIAN HAYAT BUAT ISTERI : Nota 15 -Pilihlah tindakan yang bijak dalam menangani kemelut suamimu mahu atau sudah berkahwin lain. Berikannya peluang menjelaskan keadaan. Dapatkan segera bantuan org tengah yg adil & amanah. Berpandulah kepada akal, melebihi emosimu di saat ini. Jgn biarkan dirimu seratus peratus dipersalahkan,kelemahanmu dikatakan punca suami terpaksa mencari yang lain. Ingatlah, suamimu yang sepenuhnya bertanggungjawab atas pilihan dan tindakannya.

TALIAN HAYAT BUAT ISTERI : Nota 16 - Hindarkan nada keras, kasar dan lantang apabila berbicara dengan suamimu. Banyakkan mendengar dari bersuara, kerana sesungguhnya Allah melengkapkan manusia dengan sepasang telinga dan hanya satu mulut sahaja. Janganlah ambil kesempatan dari sifat pendiam dan mengalah suamimu. Berikan rasa hormat dan penghargaan yang sebaik-baiknya. Percayalah, anak-anak sedang memerhatikan kemahiran berkomunikasi kalian berdua!

TALIAN HAYAT BUAT ISTERI : Nota 17 - Serahkan anak-anakmu untuk dijaga sepenuhnya oleh ayah mereka (suamimu) sekali sekala. Yakinlah, mereka akan kelihatan gembira, selamat dan masih bernyawa bila engkau kembali. Hampir pasti, cara suamimu amat berbeza dengan gaya rutin kebiasaanmu. Apalah salahnya membiarkan suamimu mempraktikkan kemahiran kebapaannya. Sebaik manapun engkau sebagai ibu, takkan dapat menjadi seorang bapa terbaik untuk anak-anakmu.

TALIAN HAYAT BUAT ISTERI : Nota 18 - Hentikan segala kritikan, komen, sungutan dan rungutan terhadap kelemahan dan kekurangan suamimu. Sifat bongkaklah yang menjerumuskan syaitan ke lembah kehinaan dan laknat Allah. Dengan sifat itu jualah syaitan akan merosakkan hubungan perkahwinanmu. Gunakan kaedah penuh hikmah dan merendah diri dalam menegur suamimu. Berikannya peluang dan masa untuk memperbetulkan kesilapan serta ketidakcekapannya selama ini.

TALIAN HAYAT BUAT ISTERI : Nota 19 - Hiasi kediamanmu penuh kesederhanaan, sekalipun engkau mampu menyalutinya dengan kemewahan. Nyamankan hawa segenap ruangan rumahmu dengan alunan tadarus Al-Quran. Hangatkan kedinginan dengan kemesraan ziarah ukhuwwah tetamu yang datang. Hijaukan halaman dengan pepohon yang segar mengiringi zikirmu. Jadikan ketenangan tema utama yang dikongsi bersama dengan semua yang sudi bertandang.

TALIAN HAYAT BUAT ISTERI : Nota 20 - Layanlah ahli keluarga suamimu sebagaimana engkau mahu dia melayani keluargamu. Janganlah tunjukkan kebencian dan rasa kurang senang semasa bersama ipar-duaimu. Hindarkan sebarang pertembungan yang memaksa suamimu memilih antara engkau dan keluarganya. Berikanlah hadiah, sambutlah kedatangan mereka ke rumahmu dengan ramah tamah dan senyuman keikhlasan - nescaya keberkatan rezeki melimpah ruah dalam kehidupan.

TALIAN HAYAT BUAT ISTERI : Nota 21 - Janganlah sesekali putus asa dari rahmat & kasih sayang Allah. Jika suamimu kini bukanlah seorang soleh yg taat pada perintah Tuhannya - sungguh amat besar ujian Allah buatmu. Mohonlah satu dari dua kekuatan - agar kau kuat menghadapi cabaran ini & cukup kuat utk membebaskan diri jika itu pilihan yg terbaik ataupun suamimu diberi kekuatan oleh Allah utk bertaubat nasuha, berubah dan beristiqamah menjadi insan yg jauh lebih baik!

TALIAN HAYAT BUAT ISTERI : Nota 22 - Lindungi dirimu dan anak-anakmu dari didera secara fizikal, emosional dan seksual oleh suamimu. Allah telah memerintahkan suamimu agar sentiasa berlaku maaruf (baik) terhadapmu. Sebesar manapun silapmu, suamimu tidak berhak menghinamu dengan kekerasan, kekasaran dan keganasan. Jgn malu memohon bantuan keluarga, rakan dan taulan. Sesungguhnya engkau berhak mendapatkan pembelaan dan perlindungan!

TALIAN HAYAT BUAT ISTERI : Nota 23 - Semaikanlah kecintaan terhadap ilmu pengetahuan, sebaik-baik penyuluh kehidupan dan neraca pertimbangan. Kutiplah mutiara kebijaksanaan di mana jua engkau menemuinya. Jadilah manusia berilmu dan bermaklumat. Buatlah keputusan berasaskan ilmu, hadapi segala cabaran dengan senjata ilmu, pelihara hakmu melalui keteguhan ilmu dan pertahankan hujahmu dengan kubu ilmu.

TALIAN HAYAT BUAT ISTERI : Nota 24 - Perbaiki mutu komunikasi antara engkau dan suami. Semoga tiada yg terselindung, hingga yang satu pihak lagi hanya bersangka-sangka dan berteka-teki. Sekiranya suamimu makin kasar tingkahnya, mungkin ada terselit kekecewaan di hatinya - hingga keganasan jadi pilihan. Jangan terus-menerus menjadi mangsa penderaan. Hentikan segala kemelut rumahtangga!

TALIAN HAYAT BUAT ISTERI : Nota 25 - Jangan jemu berbakti kepada keluargamu. Semuanya InsyaAllah, dikira ibadah oleh Allah SWT. Memang kadangkala seperti tiada siapa yg peduli apatah lagi menghargai penat lelah dan payah jerihmu. Bukankah manusia sememangnya pelupa. Namun, kita punya Allah SWT yg tidak pernah terleka, terlalai atau tertidur dari memerhatikan kita!

TALIAN HAYAT BUAT ISTERI : Nota 26 - Perbanyakkan sedekah kepada ahli keluargamu. Bagi isteri bekerjaya, peruntukkan sebahagian gajimu utk infaq dan perbelanjaan keluarga. Namun, izinkanlah suamimu menyara dirimu, semampunya. Jgn ambil alih tgjwbnya mencari rezeki yg halal buatmu dan keluarga. Mudah2an kehidupanmu sentiasa dalam kecukupan yg barakah....

TALIAN HAYAT BUAT ISTERI : Nota 27 - Luahkan keinginanmu untuk dihargai dan disayangi. Khusus bagi yg tidak bekerjaya di luar rumah, keperdulian suami dan anak2 buatmu adalah penyegar tubuh dan emosi yg kepenatan. Jangan terus menjeruk perasaan. Amat wajar untuk engkau nyatakan apa yg terbuku secara terus dan terang. Sesungguhnya, engkau memang berhak disayangi dan dihargai.

TALIAN HAYAT BUAT ISTERI : Nota 28 - Pastikan solatmu kerap diimami oleh suamimu. Jgn lepaskan peluang utk mengaminkan setiap titipan doanya. Jika suamimu seorang yg tersangkut hatinya di masjid/surau - sesekali, mohonlah hakmu untuk dipimpin dalam solatmu. Namun jika suamimu seorg yg sengaja engkar dan berani meninggalkan solatnya - jgnlah jemu memperingatkan tugas utamanya sbg abdi Allah yg Maha Besar kekuasaan-Nya!

TALIAN HAYAT BUAT ISTERI : Nota 29 - Jangan berdendam terhdp perbuatan silap suamimu yg silam. Cubalah memaafkan dan hilangkan amarah di dada. Engkau mungkin sukar utk melupakan, namun engkau ada pilihan sama ada mahu memaafkan atau sebaliknya. Jgn biarkan api membakar sekam, nanti yg tinggal hanyalah abu dan arang.

TALIAN HAYAT BUAT ISTERI : Nota 30 - Carilah seorang sahabat setia yg boleh berkongsi kesedihanmu, namun cukup amanah utk menjaga segala keaibanmu. InsyaAllah, engkau tidak akan sukar mencari sahabat sebegitu, jika engkau sendiri sentiasa menjalankan tgjwb seorang sahabat sejati kpd org lain. Jgn cuba dipendam-pendam, disorok dan dijeruk perasaan yg luka....bimbang kelak tak tertanggung lagi.

TALIAN HAYAT BUAT ISTERI : Nota 31 - Ingatlah bhw engkau umpama pakaian (libasa) bagi suamimu dan dia pula pakaian bagimu ( Al-Quran - AlBaqarah : 187). Bertindaklah yang molek agar suami boleh berbangga dengan setiap lakumu. Peringatkan jua suamimu agar dia memperelokkan setiap tingkahnya, kerana engkau jua ingin tumpang bangga dengannya.

TALIAN HAYAT BUAT ISTERI : Nota 32 - Pertingkatkan komitmen keluargamu utk mempraktikkan cara hidup Islam yg syumul. Peliharalah solat, jgn sekali abaikan perintah Allah. Didik anak2mu utk mematuhi suruhan Allah. Moga2 keluargamu terbimbing menjadi keluarga sakinah.

TALIAN HAYAT BUAT ISTERI - Nota 33 - Ikhlaskan setiap detik yg telah, sedang dan akan dihabiskan bersama suamimu. Ganjaran segala pengorbanan & susah payahmu bukannya datang dari suamimu, melainkan hanyalah daripada Allah SWT semata-mata.

TALIAN HAYAT BUAT ISTERI - Nota 34 - Sentiasalah saling nasihat-menasihati. Bagi sebahagian isteri, menasihati suami mungkin sesuatu tugas yg hampir mustahil. Namun, kita tidak boleh berhenti berusaha, berikhtiar dan mencuba. Mulakan dgn meminta nasihat dari suamimu terlebih dahulu. Timbang-tara segala nasihatnya. Perbaiki mana yg kurang, tampung mana yg bocor. InsyaAllah, tak lama lagi, suamimu akan meminta dinasihati pula, InsyaAllah!

TALIAN HAYAT BUAT ISTERI : Nota 35 - Peringatkanlah suamimu akan pesanan ayat ke6 Surah At-Tahrim - di mana dia diperintahkan Allah untuk memelihara dirinya dan dirimu serta anak2 dari azab api neraka! Besar sungguh tanggungjawab yg dipikulnya! Engkau dan anak2 tidak akan menanggung dosanya, namun kemungkaranmu dan anak2 akan ditanggungkan ke atas bahunya! Cukuplah pesanan itu menjadi peringatan.

My medical student life..InsyaAllah =)

sumber: Dr Harlina Harliza Siraj

SURVIVAL TIPS FOR MEDICAL STUDENTS : Tip no. 1 - Thank Allah (God) for this golden opportunity. Allow yourself to be trained with the basic medical knowledge, skills, attitudes and behaviours that are essential for the profession. If you're a caring, responsible, unselfish and emphatic person, half the battle is won. If you're not, it's a long way ahead!


SURVIVAL TIPS FOR MEDICAL STUDENTS : Tip no. 2 - Do not be afraid to make mistakes now. As students, you learn thro' your mistakes and corrections by your teachers. If you're scolded or criticized for your mistakes, be strong. You could only be hurt or affected as much as you have allowed yourself to be!

SURVIVAL TIPS FOR MEDICAL STUDENTS : Tip no. 3 - Look forward for your exams, instead of being depressed over them. Two reasons for that; first - exams are TRADEMARK of medical schools (they are here to stay!), secondly - they serve as signboards, telling you how close (or how far) you're to the destiny. Enjoy & cherish them!


SURVIVAL TIPS FOR MEDICAL STUDENTS : Tip no. 4 - Enhance your passion & hunger for knowledge. You might have your own learning style, but you can always switch your approach from superficial to deep. Learn because you really wanna know, not for simply passing exams (superficial approach)!


SURVIVAL TIPS FOR MEDICAL STUDENTS : Tip no. 5 - Appreciate the cooperative patients who have agreed to allow you to examine them. Give them their due respect. Despite their pain and misery, they let you `disturb' their rest/sleep. Promise yourself that you will be a competent doctor one day, so all the patients' sacrifice for you would not go wasteful!


SURVIVAL TIPS FOR MEDICAL STUDENTS : Tip no. 6 - Apply active participation in your learning process. Force yourself to come forward the next time your clinical teacher looks for a volunteer to clerk a patient, perform a physical exam, assist in a procedure or operation. You will be rewarded with a great sense of achievement, much more than your passive friends - even if you gonna get some criticism/ negative feedback at the end.


SURVIVAL TIPS FOR MEDICAL STUDENTS : Tip no. 7 - Do not procrastinate, submit assignments before deadline. Do not postpone till the very last minute, no matter how tempting it is to delay. Put in your best effort in everything you do. Be exceptional, not just a mediocre!


SURVIVAL TIPS FOR MEDICAL STUDENTS : Tip no. 8 - Ask questions, clarify any area of doubt. Make it a must to ask your teacher before a teaching session ends. Keep asking - there are no such things as stupid questions - only stupid answers! A lot of active, critical thinking must come before asking...it might be too much for some, eh? No wonder you all are no longer asking these days!


SURVIVAL TIPS FOR MEDICAL STUDENTS : Tip no. 9 - Never leave God behind in your pursuit to be the men/women of medicine. As healers, we are the INSTRUMENT of God's mercy. Continue your strive to be close to Him, for you will definitely need Him endlessly. It is through your hands, words, eyes and smiles that God is going to cure and care for the sick and fallen. May you deserve such honour!


SURVIVAL TIPS FOR MEDICAL STUDENTS : Tip no. 10 - Keep in touch with your parents & family. They're your best support. Update them with your progress. Include them into your busy, busy stressed-up life. Share with them your sorrow, but convince them that you'll be fine with their prayers tagged along.


SURVIVAL TIPS FOR MEDICAL STUDENTS : Tip no. 11 - Try your best to make your teachers feel respected and appreciated. Take what is good from them, whilst forgive them for their shortcomings. Assist your teachers by getting actively involved in teaching learning activities. Make them interactive, lively, fun and enjoyable. Help your teachers, they need you to be on board!


SURVIVAL TIPS FOR MEDICAL STUDENTS : Tip no. 12 - Strengthen your friendship with peers, seniors & juniors. Don't be a loner. Help one another always. Study in a group, studying alone limits your understanding & perspective. The best way to learn is to teach! So, teach one another - you'll be amazed by the result of such teamwork.


SURVIVAL TIPS FOR MEDICAL STUDENTS : Tip no. 13 - Spend your holiday/semester break with your family. Visit your grandparents, uncles, aunts & cousins. Let them see the `new, better, matured' future family doctor whom they're so proud of. Impress them with your improved communication & interpersonal skills. Listen attentively to their complaints, groans & moans. Gently remind them, you're not yet licensed to treat...

SURVIVAL TIPS FOR MEDICAL STUDENTS : Tip no. 14 - Manage your time wisely. Sleep early and wake up fresh. Do not compromise your sleeping time by spending too much time online. Chronic sleep deprivation will only result in higher level of stress! Stop the vicious cycle, NOW!


SURVIVAL TIPS FOR MEDICAL STUDENTS : Tip no. 15 - Pluck your courage to greet ALL your teachers when you meet them at the corridors/cafetaria/lifts etc. Don't expect them to remember your name, unless you're really exceptional. They might not be smiling back to you, but your consistent greetings will somewhat make your face familiar to them. At least they realize that you EXIST....and that really matters.

SURVIVAL TIPS FOR MEDICAL STUDENTS : Tip no. 16 - Train yourself to serve others always. After all, medical profession is about public servitude. Your calling is to go all out to help, assist and facilitate others. Altruism (placing other's interest before one self) is the keystone of medicine. Without it, the whole arch of medicine collapses!

SURVIVAL TIPS FOR MEDICAL STUDENTS : Tip no. 17 - Overcome your fear, sadness and uncertainties with constant reminder that what you're aiming for is not something ordinary. Training to be a medical doctor pushes you to your limits! Be warned, the sailing is not going to be smooth, it's an uphill climb, a lifelong commitment.


SURVIVAL TIPS FOR MEDICAL STUDENTS : Tip no. 18 - Learn to be genuinely interested in your patient's life - not simply his/her diseases. Remember this equation : Patient = Person + Disease. While learning how to doctor the disease, never forget to doctor the PERSON, who is made up of body, mind, heart & soul.


SURVIVAL TIPS FOR MEDICAL STUDENTS : Tip no. 19 - Jump out of the bed with enthusiasm and excitement each morning. Promise yourself that you're going to make full use of the many golden opportunities in front of you. Say your morning prayers consistently, without fail. Look into the mirror and say it out loud : I believe I can be a better person today, better than yesterday, InsyaAllah!


SURVIVAL TIPS FOR MEDICAL STUDENTS : Tip no. 20 - Be emotionally intelligent. Manage your emotions wisely. Remember, emotion is the window to your thoughts. When you're feeling happy and motivated, you're thinking positive thoughts. When you're feeling down and demoralized, your head is full with negative thoughts. Ask yourself, how much do you want to ALLOW the trigger/stimulus to affect you emotionally...it's your own choice!


SURVIVAL TIPS FOR MEDICAL STUDENTS : Tip no. 21 - Stop being a perfectionist, for one good reason - no human being can be perfect! Be kind to your self, please. Set an achievable target, strive to overcome challenges and acknowledge your own achievement, no matter how small. Wanting to excel will motivate you, aiming for perfection will only drain you out DRY!

SURVIVAL TIPS FOR MEDICAL STUDENTS: Tip no. 22 - Focus on your study. Do not allow distractions to interfere with your concentration. Apply deep learning strategy - focus on YOUR own pumping heart when you're studying CVS, on YOUR own thinking brain when you're reading about neurons & synapses! Studying is not supposed to be burdening, it should be liberating, enjoyable and empowering.

SURVIVAL TIPS FOR MEDICAL STUDENTS: Tip no. 23 - Fight your laziness with this reminder - nobody likes to consult a LAZY doctor, not even yourself! Being lazy is a waste of resources, a thief of your precious time and a betrayal to your potentials. Come on, grab the books, spend a lot of time in the wards/clinics and finish off your calls. Say goodbye to laziness TODAY!


SURVIVAL TIPS FOR MEDICAL STUDENTS: Tip no. 24 - Seek professional help ASAP once you detect symptoms of depression & anxiety within yourself. Lack of energy, loss of interest, insomnia, isolation and crying spells...to name a few. Help your friends with such symptoms - esp. if they're still in denial. Life as medical students can be very challenging & frightening, so monitor your progress closely!

SURVIVAL TIPS FOR MEDICAL STUDENTS: Tip no. 25 - Be exceptionally strong in your spiritual development. A doctor's soul needs constant enhancement and purification. It's your pure and sincere intention that serves as a shining beacon in the dark, showing you the way. Do not ever neglect your soul, or else you'll get easily de-motivated, demoralized, derailed and defeated!


SURVIVAL TIPS FOR MEDICAL STUDENTS: Tip no. 26 - Optimize your studying time to obtain as much medical knowledge

as possible. Take up all opportunities to sharpen your generic and medical skills. Equip yourself with appropriate manners and attitudes. Do not just aim for a borderline pass. How would you like consulting a doctor who only knows 5 out of 10 causes of acute abdominal pain?


SURVIVAL TIPS FOR MEDICAL STUDENTS: Tip no. 27 - Take care of your love life, if you have decided you’re ready to commit for one. If it’s taking away too much of your time and energy, simply trying to make the other person happy – I guess you know where you’re heading to. Be wise in managing your priorities, first thing first! If things between you and him/her turn sour, do not mourn too long. Pick up the pieces and move on.


SURVIVAL TIPS FOR MEDICAL STUDENTS: Tip no. 28 - Return to your old schools if you have the opportunities to do so. Meet up your old teachers and motivate the juniors to follow your footsteps. Walk down those familiar corridors and bring back good memories, of how confident and enthusiastic you were feeling, once upon a time! Wonder where have all those feelings gone to? When did you exactly lose them? Work hard to regain those feelings.


SURVIVAL TIPS FOR MEDICAL STUDENTS: Tip no. 29 - Pray that you are going to do everything better today, InsyaAllah. Promise yourself that today is going to better than yesterday and tomorrow should be better than today. That's the only way to improve and move forward. If you're doing otherwise, whereby today is worse than yesterday - you're really regressing, not progressing here!

SURVIVAL TIPS FOR MEDICAL STUDENTS: Tip no. 30 - Pay attention to the needs of your body, mind, heart & soul. When your body is tired & your mind is exhausted, find rest by uplifting your emotion & spirit. Do not drown your soul with fake entertainment - providing temporary relief. Handle your fragile emotion with care.

SURVIVAL TIPS FOR MEDICAL STUDENTS: Tip no. 31 - Never forget to ask your parents to continue praying for you. Never hurt their feelings, never ever neglect them. Call home once every two or three days, no matter how busy you are. Spend time with them during semester breaks. You might be lucky enough to overheard their prayers during the tahajud (early morning prayers)....


SURVIVAL TIPS FOR MEDICAL STUDENTS: Tip no. 32 - Practice makes perfect. Volunteer to present your clinical cases to your teachers. Perform physical examination of body systems regularly in front of your consultants or specialists. Polish up your skills. Build up your confidence and competence. There is no shortcuts to success & excellence!

SURVIVAL TIPS FOR MEDICAL STUDENTS: Tip no. 33 - Go to bed before 12MN and wake up early. Do you know that the quality of one hour of sleep before midnight is comparable to two hours of sleep after 12MN? Let your body rest, achieve deep REM sleep, allow your circadian rhythm to flow. Wake up fresh the next morning -ready to face the world!


SURVIVAL TIPS FOR MEDICAL STUDENTS: Tip no. 34 - Always be a considerate roommate & a helpful friend. Never hurt another individual with your words & actions. Be well-known as a kind person, rather than as someone rude and disrespectful. Good virtues strengthen your inner core, negativeness will only weaken and erode your existing potentials.


SURVIVAL TIPS FOR MEDICAL STUDENTS : Tip no. 35 - Be your own best friend, and love thyself. Do not harm the precious soul that is now within you. Once you regret being you, and wonder why you're not someone else, push the pause button! There shall be no regret, for who you are now is more important than who you were before, because your future is dependent on what you decide now, for your very own self!


SURVIVAL TIPS FOR MEDICAL STUDENTS : Tip no. 36 - Find practical solutions to your problems. Do not simply ignore or sweep them under the carpet. Seek help & assistance from those around you. Have faith - there is no problem too big to be solved. Problem solving is a 'a must-have' generic skill for medical students!


SURVIVAL TIPS FOR MEDICAL STUDENTS : Tip no. 37 - Overcome your weaknesses with effective & practical steps. If you're not proficient in English, find a private tutor among your friends/teachers & start conversing in English. Don't be shy! Learn to laugh at your own mistakes, but don't forget to improve the next time.


SURVIVAL TIPS FOR MEDICAL STUDENTS : Tip no. 38 - Give your self a break today. Do something different than the usual routine. How about a quiet stroll down the park? Watch the leaves fall, smell the freshly-cut grass, listen to the birds chirping and look up the blue clear sky. Be grateful to Allah, for the opportunity to witness His magnificent glory & be a part of His Greatness!


SURVIVAL TIPS FOR MEDICAL STUDENTS : Tip no. 39 - Plan your study schedule accordingly. Allocate time to plan strategically, rather than simply studying haphazardly. It does not stop there - the biggest challenge is to discipline yourself to follow the schedule/plan. You can do it! Correction - you HAVE to do it! If you really want to survive med school...


SURVIVAL TIPS FOR MEDICAL STUDENTS : Tip no. 40 - Be well-known as a kind, pleasant and caring person. If you're not known as that, it's never too late to change. Wondering whether you really have to? Well, that's my suggestion. Kindness is the buffer of human's sufferings. As doctors, we should have plenty of that.


SURVIVAL TIPS FOR MEDICAL STUDENTS : Tip no. 41- Be gently reminded, as much as you're frustrated with your teachers sometimes, so do the teachers. Help them to help you out. Be active and responsive during teaching sessions, speak out your doubts. Ask questions, ask questions, ask questions! Don't just stand there like a dead log! Don't give your teachers that glassy, empty, perplexed look each time they demand answers from you! Arrrggh...


SURVIVAL TIPS FOR MEDICAL STUDENTS : Tip no. 42 - Do not be discouraged by what your seniors told you - this posting is hectic, the lecturers are fierce and malignant, the patients are terrible & not cooperative, etc. The information might be useful to prepare you, but do not allow it to shape your perception until you go through the posting rotation yourself!


SURVIVAL TIPS FOR MEDICAL STUDENTS : Tip no 43 - Look at the brighter side if you happen to fail a test/exam/evaluation today. Reflect why you failed, get feedback from your examiner(s). If you're still considered `incompetent' in the area evaluated, be grateful that you still have the chances to improve. Now is the right time for you to make mistakes (not blunders) - because you have teachers around to correct you!

SURVIVAL TIPS FOR MEDICAL STUDENTS : Tip no. 44 - For goodness sake, stop studying medicine just becoz' you wanna pass exams! How many times do I need to emphasize : exams are merely signposts by the roadside, in your journey to reach the destiny? Learn becoz' you NEED to know! And you know why that is so very important. Very soon, you are going to be doctors. Are you prepared to shoulder such great responsibility?

SURVIVAL TIPS FOR MEDICAL STUDENTS : Tip no. 45 - Never forget to pray for other medical students all over the world, who are currently struggling to survive medic schools, just like you! You all share the same concerns, worries & uncertainties. Each of you can already start writing your autobiography by now. Yeah, why not do that? It's a great de-stressing mechanism, guys!


SURVIVAL TIPS FOR MEDICAL STUDENTS : Tip no. 46 - Listen carefully to what your patients tell you. You will learn more than just about the disease signs & symptoms. Most often than not, you will end up reflecting on your own life journey, wondering if you will end up like the patient you have just clerked. Learn from others and you'll be a wiser person each day.


SURVIVAL TIPS FOR MEDICAL STUDENTS : Tip no. 47 - Find your own de-stressing mechanism. Anything, just make sure it is not too risky & daring. Look out for your own space & solace. Friends can help. But at times, they may become too loud, noisy and distractive. If that is so, gently excuse yourself for a while. Don't worry, your friends will surely understand that you need time for yourself.

SURVIVAL TIPS FOR MEDICAL STUDENTS : Tip no. 48 - Improve your communication and interpersonal skills, even if you feel you're already good at that. Mind you, it requires a special skill to communicate with those who are sick, ill and diseased. Learn how to listen, talk and touch them. Listen carefully to all their complaints, sorrow and regrets. Soothe them with your kind words, caring facial expression and gentle touch. When it is your turn to be a patient soon, you would want a doctor who has mastered all those skills to look after you!

SURVIVAL TIPS FOR MEDICAL STUDENTS : Tip no. 49 - Do not walk around with a miserable frown on your face, as if the sky is gonna fall on your head! Look up, walk straight, pull up your shoulders and wear a friendly smile. Greet and acknowledge people with cheerful salam. Bring the colourful rainbow with you, brighten up the day for others. You'll be surprised to experience the vibrant, positive energy returning back to you.

SURVIVAL TIPS FOR MEDICAL STUDENTS : Tip no. 50 - Keep reminding yourself that you are currently training to be a future medical doctor. Whatever/Whoever had motivated you to take up medicine is not as important as what drives your desire to learn and discover the profession now. We're living in realtime, not in the past. Look forward and focus, once in a while you can glance into your `rear mirror' to remind you of the past and see who is catching up with you. Be inspired to become one of the best doctors around.

For My future husband..insyaAllah =)




Sumber: Dr harlina halizah siraj

BINGKISAN BUAT SUAMI : Nota 1 - Pertahankan niat ikhlasmu menikahiku dulu semata-mata kerana Allah SWT, tidak untuk yang lain. Obor keikhlasan itu menjadi sinar penerang semasa bahtera kita belayar dalam kegelapan malam. Perbaharui tekad dan azam, bersihkan niat dari sebarang pencemaran - sesungguhnya nilaianku disisimu hari ini banyak bergantung pada kayu ukur yg diguna semasa mahu menyuntingku dulu. Ketika itu - antara kecantikan, pangkat, harta dan agama - yg mana satukah pilihan hatimu?
BINGKISAN BUAT SUAMI : Nota 2 - Istiqamahlah di atas jalan Allah. Contohi Rasulullah SAW dalam menerajui bahtera rumahtangga ini. Itulah jalan yg kami idam-idamkan, lorong cahaya yg akan membawa kita semua kpd redha Allah. Janganlah terleka, lalai dan cuai memegang amanah berat ini. Doa kami - isteri dan anak-anakmu - moga dikau diberi kekuatan utk terus memimpin kami semua ke Jannah. Amin

Saturday, 15 October 2011

I hate U

my name is Nadiah
my fight is not on the saddle of a black horse
my fight is not behind an armor and a shield
i declare a war upon myself

from the minute i utter
"No God but Allah The One"
i am prepared for all the struggle

everyday is a struggle to prioritize others before me
everyday is a struggle to preserve the honor of this deen
everyday is a struggle to object the urge to ruin the whole world
everyday is a struggle to preserve muslimah as a Glimmering Ruby
everyday is a struggle to educate myself self awareness
everyday is an advice to myself before others
everyday is a struggle to strive in being a truthful slave of Ar-Raheem

i'll work hard to die in this deen
and to wake up every morning like Umar R.A
when he said;
every morning i want to see my brothers and be with them
i cant wait to see them and give my love upon them
i want to be around them and fight with them

if im going to lose all my property for this deen and so it be
if im going to lose my sleep at nights for this deen and so it be
if im going to lose a second of my life for this deen and so it be
if im going against the world for this deen so it be...
NOTHING ELSE except this deen

SO DONT MESS WITH ME SHAITAN
u failed me today
BUT SCREW YOU ...
I'll die begging for His mercy and not to be with you

I HATE YOU
I SINCERELY HATE YOU
because of you we fight with each other
because of you we die in overtakin each another
because of you most of us forget who fed

who loved us
who cared for us
but Allahu Rabbi forgive me when i do wrong
Ighfirli Ya Rabb
how could i transgress upon You while u gave me this life
without wanting anything back except having more mercy showered upon me
no love is like Yours...
sorry for my mistake today...
i'll regret it all my life

to SHAITAN and MYSELF
you will not break me!

(From somewhere: As a rememberance to my own self)

Friday, 7 October 2011

La ilaha ila Allah

Thank you Allah. I will never forget all the tears running because of You!
Thank you Allah. For being there when nobody else was!

“Sesungguhnya Allah akan memberikan pahala kepada orang-orang yang sabar tanpa dihitung.” (Az-Zumar: 10)"

“Sesungguhnya orang-orang yang bersabarlah sahaja yang akan disempurnakan pahala mereka dengan tidak terkira.”

Apabila kamu merasa dirimu dibenci, ingatlah bahawa Dia Maha Penyayang. Apabila kamu merasa kamu sudah terlalu banyak melakukan dosa, ingatlah bahawa Dia Maha Pengampun. Apabila kamu merasa lemah, merasa letih atau rasa berputus asa, ingatlah bahawa Dialah sebaik-baik penolong.

Monday, 26 September 2011

Fitrah =)

Bila diri enak berselimut dosa
hati seakan mati
dosa ibarat sebahagian yang sudah sebati
fitrah itu indah..mencemari fitrah rasanya gundah
saat hati mati...peringatan demi peringatan terpantul menjauhi dari bersemi dalam diri..
malunya aku denganmu...wahai tuhan yang menjaga hati...
Allah..belilah jiwaku..
Allah... aku mahu tempat bersamamu..hanya engkau dan aku..
Allah...tetaplah hatiku dengan agamamu...
bila sahabat mengingatkan mati...berjurai air mata tak bertepi..hati ini bagai baru ditiupkan nyawa..hidup..hidup dengan sesalan lepas
hidupkan hatiku dengan taqwa..biar bertambah iman..biar mantap kekuatan menangkis kejahatan yang sentiasa ingin singgah dan meresap dalam diri..
setika aku di petang ini...mengimbas debu debu hitam yang sudah lama ada di hati..bukan ada usaha untuk dibersihkan..malah di tambah lagi..
sedangkan maut bakal datang tanpa signal..tanpa ada indicator...ia datang secara pantas..
mohon akhirku akhir yang husnul khatimah...
ampunkan aku Allah..
Ampunkan aku Allah...

Sunday, 11 September 2011

Gambatte!!!

salam wbt..;)
Dah begitu lama tak update blog..mungkin sibuk.juga kerana takdak idea ar..
Alhamdulillah dah abes primary care medicine posting!!! cukup benar sangat sangat menarik..huhu..
Sekarang aku akan melangkah ke posting neurosurgery..menakutkan..
tapi..aku akan terus bersemangat!! insyaallah aku akan lakukan terbaik..takkan aku kecewakan diriku lagi..huh!
takkan daku kecewakan mereka yang banyak juga berbakti pada diri ini..=)
walaupun kadang kadang aku merasakan ia sangat sukar dan mustahil..insyaallah ia takkan ada tiada mustahil bagiku..
Allah..bantulah aku..
aku ingin teruskan perjalanan usaha ini..biarpun sudah aku akhirkan di setiap penghujungnya dengan tanda noktah. aku terus ku sambung ia menjadi sebuah cerita.insyaallah..
gambatte!!!!! usaha jangan give up!

pesan abang:
Sometimes Allah gives us second chance. keep up praying for a better chance..dont give up...
to my brother:
Insyaallah..I will!!

wassallam..=)